Založ si blog

Frešovo Pyrrhovo víťazstvo

Pavol Frešo sa môže pochváliť, že ako jediný predseda BSK sa na svoju stoličku posadí opäť. Ľudia v Bratislavskom kraji prehltli jeho nesplniteľné predvolebné sľuby, nevysvetlené kauzy a svojou nepočetnou účasťou, no početnou podporou v druhom kole dokázali, že povestná bašta pravice ešte vie ustáť nápor červenej presily. Otázkou však je, nakoľko je zisk funkcie predsedu BSK víťazstvom pre Pavla Freša.

 

Pavol Frešo je chlapisko ako hora. Postavou budí rešpekt. Človek by si pomyslel, že ako predseda strany SDKÚ-DS je rešpektovaný aj pre svoje vodcovské schopnosti, presvedčivé stanoviská a názory, ktoré bez námietok nasledujú spolustraníci. Pravdou je, že Mikuláša Dzurindu bolo viac napriek tomu, že postavou ho bolo menej. Pavol Frešo je ako líder nevýrazný, neurčitý a vyzerá to tak, že strany SDKÚ-DS pod jeho vedením akoby len ubúdalo. Nuž, byť trojjediným nie je žiadna sranda. Poslanec, líder, predseda, z toho môže byť iba nezbeda.

 

Zvolením Pavla Freša za predsedu BSK hrozí, že nezbeda mu môže zlomiť väz roku 2016, v čase parlamentných volieb. Zdá sa totiž, že jeho líderská pozícia nie je taká pevná, akou by byť mala. Pred druhým kolom VÚC volieb mi vŕtala v hlave síce hypotetická, ale závažná otázka. Čo sa stane, ak sa Pavol Frešo stane predsedom BSK  – bude po parlamentných voľbách v roku 2016 ašpirovať ako vodca pravicovej opozície na funkciu premiéra? Ak áno, čo bude so županskou funkciou a ak nie, nebude tým spochybnená jeho líderská pozícia?

 

Na túto otázku mi mohol odpovedať len najkompetentnejší, nuž som mu ju položila. Odpoveď dorazila rýchlo, čo si veľmi cením a stálo v nej: „Dnes sa nenachádzame ani len v polovici volebného obdobia súčasnej vlády, ďalšie parlamentné voľby budú až v marci 2016.

V tejto chvíli považujem za svoju povinnosť voči voličom zabojovať opätovne o post župana a ukázať, že Slovensko neovláda jedna politická strana. Z boja sa neuteká a tieto voľby sú dôležité. Považujem tiež za svoj záväzok voči voličom pokračovať v mnohých projektoch na prospech ľudí, ktoré sme na župe v tomto volebnom období začali.

Nevidím dôvod, prečo by voľby na funkciu župana vylučovali vedenie politickej strany, práve naopak. Ak chceme dať ľuďom nádej a ukázať, že vieme spolu na pravej strane politického spektra spolupracovať, máme to príležitosť ukázať najprv dole, aj v Bratislavskom samosprávnom kraji, kde sa spojilo 7 pravicových strán a potom na celom Slovensku.”

 

Pekné a sympatické slová, aj keď vyhýbavé. No samotná odpoveď dostala po druhom kole volieb nový rozmer a trpkú príchuť.  Už teraz sa ukázalo, čo spôsobil regionálny odpor v SDKÚ-DS podporovaný Kaníkom proti Frešovmu rozhodnutiu podporiť v druhom kole Maňku. Víťazstvo Kotlebu v BBSK. Príkladná ukážka  fatálneho zlyhania spolupráce na pravej strane politického spektra. Ak Pavol Frešo nemá podporu teraz, v takýchto závažných situáciách, kde ju bude hľadať v roku 2016?

Buď bude Kiska dobrý pastier, alebo voliči ovce

02.04.2014

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách mnohí považujú za dôležitý a potrebný krok pre Slovensko. S novým prezidentom mnohí spájajú nádej, že Slovensko už nebude červenajúcou sa krajinou, uberajúcou sa pod vedením Smeru z roka na rok k morálnemu aj finančnému úpadku. A tiež si azda nahovárajú, že nie sme až také ovce, ako sa to často hovorí. Po vyhlásení [...]

Daniel Lipšic ako detektív Oriešok

18.02.2014

Popri bujnejúcich kampaniach prezidentských kandidátov Slovenskom opakovane otriasla aj postaršia, no stále dostatočne odpudivá, kauza emisie. Na jednej strane by sme sa mohli zaradovať, že je vôľa ňou pohnúť. Na druhej strane, vidiac Daniela Lipšica, ako sa hrá na detektíva, nám neostáva iné, ako posmutnieť, pretože je zjavné, že vôbec nejde o vôľu vec vyriešiť, len [...]

Hollandova aféra alebo nevera nielen po francúzsky

21.01.2014

Vo Francúzsku si už nepochybne zvykli, že ich prezidenti nevedú práve usporiadané manželské životy. Pravdou je, že na Felixa Faureho zatiaľ nemá nikto, lebo predsa len, umrieť počas sexuálnych radovánok si ešte žiadny iný francúzsky prezident netrúfol. No kým v časoch Felixa novinári okolnosti smrti úctivo obišli, na afére Francoisa Hollanda si priam zgustli. Doba sa [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 22057x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Autor blogu

Kategórie