Založ si blog

Buď bude Kiska dobrý pastier, alebo voliči ovce

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách mnohí považujú za dôležitý a potrebný krok pre Slovensko. S novým prezidentom mnohí spájajú nádej, že Slovensko už nebude červenajúcou sa krajinou, uberajúcou sa pod vedením Smeru z roka na rok k morálnemu aj finančnému úpadku. A tiež si azda nahovárajú, že nie sme až také ovce, ako sa to často hovorí.

Po vyhlásení výsledkov druhého kola volieb som chvíľu čakala, že aj mňa sa zmocní podobná pozitívna emócia. Čakala som však márne. Neprišla v nedeľu, neunúvala sa ani v pondelok. Vyzerá to tak, že čakať na ňu nemá zmysel.

Andrej Kiska mi za celý čas kampane nič nehovoril, hoci neustále opakoval svoje tri mantry  – zlé zdravotníctvo, zlý sociálny systém, Dobrý anjel. Veď vieme, viac ako tri posolstvá volič nie je schopný spracovať, to je stará známa marketingová pravda. Ale ten jednoduchý obsah, hoci môže byť akokoľvek úprimný a dobrý, túto krajinu z biedy nevytrhne. Rovnako ako nevyrobí charizmu bilbord ladený do farieb pripomínajúcich českú KDÚ – ČSL s prívetivou tvárou kandidáta v popredí.

Za Andrejom Kiskom je na prvý pohľad silný príbeh človeka, ktorý sa vzdal bohatstva v prospech chorých detí. Vyrobiť ho nie je problém, len stojí nejaké tie peniaze. Nemožno mu uprieť dobrý úmysel a filantropiou presiaknutú myšlienku. No SMS od Dobrého anjela v predvolebnom čase, so žiadosťou o finančný príspevok, ma práve nepresvedčila o tom, že Dobrý anjel je myšlienkou tak celkom nezištnou.

Myslieť si, že Kiska spasí Slovensko, je naivné. Myslieť si, že jeho zvolenie pomôže postaviť na nohy tackajúcu sa pravicu, je smiešne. Možno jej podá pomocnú ruku, otázne je, či si ju tá „pravá“ pravica aj všimne.

Andrejovi Kiskovi sa podarilo vyhrať bitku, zdá sa však, že vojna ho zatiaľ iba čaká. Na viacerých frontoch, o ktorých dnes zrejme ani len netuší. Len čas ukáže, ako si s funkciou, na ktorú zjavne nie je pripravený, poradí. Ak napokon vysvitne, že Andrej Kiska nie je práve najlepší pastier, opäť si budeme musieť položiť tú pálčivú otázku: Zase z nás niekto urobil ovce?

Daniel Lipšic ako detektív Oriešok

18.02.2014

Popri bujnejúcich kampaniach prezidentských kandidátov Slovenskom opakovane otriasla aj postaršia, no stále dostatočne odpudivá, kauza emisie. Na jednej strane by sme sa mohli zaradovať, že je vôľa ňou pohnúť. Na druhej strane, vidiac Daniela Lipšica, ako sa hrá na detektíva, nám neostáva iné, ako posmutnieť, pretože je zjavné, že vôbec nejde o vôľu vec vyriešiť, len [...]

Hollandova aféra alebo nevera nielen po francúzsky

21.01.2014

Vo Francúzsku si už nepochybne zvykli, že ich prezidenti nevedú práve usporiadané manželské životy. Pravdou je, že na Felixa Faureho zatiaľ nemá nikto, lebo predsa len, umrieť počas sexuálnych radovánok si ešte žiadny iný francúzsky prezident netrúfol. No kým v časoch Felixa novinári okolnosti smrti úctivo obišli, na afére Francoisa Hollanda si priam zgustli. Doba sa [...]

Go Satan go! alebo Blížia sa eurovoľby?

13.01.2014

Písal sa rok 1994. Na jednom z transparentov, ktorí držali nadšení fanúšikovia evidentne neslovenského pôvodu v lillehamerskej hokejovej hale, bol nápis GO SATAN GO. Po 20-tich rokoch by sa mohol tento nápis oprášiť a použiť. Na rozdiel odvtedy, dnes by ho nedopĺňali plamene, ale otázniky. Najmä potom, čo sa k jeho nenominovaniu do reprezentácie vyjadrili dvaja naši [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 22061x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Autor blogu

Kategórie