Založ si blog

Hollandova aféra alebo nevera nielen po francúzsky

Vo Francúzsku si už nepochybne zvykli, že ich prezidenti nevedú práve usporiadané manželské životy. Pravdou je, že na Felixa Faureho zatiaľ nemá nikto, lebo predsa len, umrieť počas sexuálnych radovánok si ešte žiadny iný francúzsky prezident netrúfol. No kým v časoch Felixa novinári okolnosti smrti úctivo obišli, na afére Francoisa Hollanda si priam zgustli.

Doba sa mení. Ani Francúzsko už nie je to, čo bývalo. Od čias Charlesa de Gaulla sa o každom prezidentovi pošuškávalo, že si užíva radosti života nielen so svojou zákonitou manželkou, ale rád sa nechá utešiť aj v náručí inej ženy. Preč sú časy, keď média vedeli a mlčali.

Dnes už nikto veľmi neberie ohľad na súkromný život politikov. Kým Francois Mitterrand pomerne dlho ostal v očiach verejnosti nepoškvrnený a existencia jeho nemanželskej dcéry vyplávala na povrch až po štrnástich rokoch, Nicolas Sarkozy si už médiá vychoval a pravidelne ich vyživoval svojím dramatickým súkromím v štýle neverending story.

Istého času si do svojho súkromia nechala s potešením nahliadať aj Sarkozyho protikandidátka Ségolene Royalová. Neváhala zavolať médiá k pôrodu svojho štvrtého dieťaťa, ktoré priviedla na svet s vtedajším partnerom Francoisom Hollandom. Niet predsa krajšej udalosti v živote ženy – političky, ako poviť dieťa a dať o tom vedieť celému svetu. Dve muchy jednou ranou. Škoda len, že s partnerom Hollandom im to dlho nevydržalo. Niet sa čomu čudovať, je to vtáčik prelietavý.

Nebyť médií, rokmi kŕmených informáciami o záletoch politikov, internetu a ktovie čoho ešte, možno po tom ani pes na Champs Elysées neštekne. Lenže takto skončil Hollande pristihnutý na skútri, s chutnou čiernou prilbou na hlave, ako vchádza do apartmánu neďaleko Elyzejského paláca a sedem strán v magazine Closer patrilo už iba jemu a jeho afére. „Prvá dáma“ z toho skončila v nemocnici, druhá z toho určite nevyskakuje radosťou po strop, nuž a Hollande musí popri pálčivých ekonomických otázkach odpovedať aj na otázky súkromné.

Hollande, ktorý sa v boji o prezidentské kreslo proti Sarkozymu štylizoval do polohy „pána Normálneho“ a do Elyzejského paláca chcel opäť vniesť dekórum, sa ukázal ozaj ako normálny chlap. Veď dnes je nevera skutočne normálna. U vplyvných, aj u bežných. Nejeden Francúz by mávol rukou a ďalej razil svoju teóriu o tom, že súkromie je súkromie a politika je politika. Aj v prípade prezidenta.

Prudérnejší Američan by si mohol zahundrať, že politik, ktorý oklamal svoju manželku/partnerku, podvedie aj štát/národ.

Nuž a bežná Slovenska by sa pri všetkej tej nevernej normálnosti a normálnej nevernosti mohla spýtať, či politik zaujatý milostnou aférou má vo svojej hlave dostatok miesta na to, aby sa venoval krajine, za ktorú je zodpovedný. A tým nemám na mysli iba Francúzsko (v prípade prezidenta Hollanda aj Európsku úniu), ale aj Slovensko, kde sa už taktiež vyskytli politicky aktívne, ročníkovo mladšie, čo do mimomanželskej lásky miernejšie škandalizované,  (nielen) socialistické nápodobky pána Hollanda.

Buď bude Kiska dobrý pastier, alebo voliči ovce

02.04.2014

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách mnohí považujú za dôležitý a potrebný krok pre Slovensko. S novým prezidentom mnohí spájajú nádej, že Slovensko už nebude červenajúcou sa krajinou, uberajúcou sa pod vedením Smeru z roka na rok k morálnemu aj finančnému úpadku. A tiež si azda nahovárajú, že nie sme až také ovce, ako sa to často hovorí. Po vyhlásení [...]

Daniel Lipšic ako detektív Oriešok

18.02.2014

Popri bujnejúcich kampaniach prezidentských kandidátov Slovenskom opakovane otriasla aj postaršia, no stále dostatočne odpudivá, kauza emisie. Na jednej strane by sme sa mohli zaradovať, že je vôľa ňou pohnúť. Na druhej strane, vidiac Daniela Lipšica, ako sa hrá na detektíva, nám neostáva iné, ako posmutnieť, pretože je zjavné, že vôbec nejde o vôľu vec vyriešiť, len [...]

Go Satan go! alebo Blížia sa eurovoľby?

13.01.2014

Písal sa rok 1994. Na jednom z transparentov, ktorí držali nadšení fanúšikovia evidentne neslovenského pôvodu v lillehamerskej hokejovej hale, bol nápis GO SATAN GO. Po 20-tich rokoch by sa mohol tento nápis oprášiť a použiť. Na rozdiel odvtedy, dnes by ho nedopĺňali plamene, ale otázniky. Najmä potom, čo sa k jeho nenominovaniu do reprezentácie vyjadrili dvaja naši [...]

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je v kauze neoprávneného čerpania agrodotácií vinná, dostala podmienku

16.04.2024 13:26

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Martina Šimkovičová

Šimkovičová: Zákon o STaR je hotový, je plne v súlade s európskou legislatívou

16.04.2024 13:02

K pôvodnému návrhu zákona prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 22023x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Autor blogu

Kategórie