Založ si blog

Go Satan go! alebo Blížia sa eurovoľby?

Písal sa rok 1994. Na jednom z transparentov, ktorí držali nadšení fanúšikovia evidentne neslovenského pôvodu v lillehamerskej hokejovej hale, bol nápis GO SATAN GO. Po 20-tich rokoch by sa mohol tento nápis oprášiť a použiť. Na rozdiel odvtedy, dnes by ho nedopĺňali plamene, ale otázniky.

Najmä potom, čo sa k jeho nenominovaniu do reprezentácie vyjadrili dvaja naši europoslanci Peter Šťastný a Anna Záborská.

Keby nebol politikom, dalo by sa Petrovi Šťastnému takéto vyhlásenie tolerovať. Predsa len má v rukách eso dlhoročnej profesionálnej hokejovej kariéry. Avšak ako politika ho ani to neoprávňuje, aby pustil do éteru vyhlásenie spochybňujúce rozhodnutie trénera Vůjteka. On už nehovorí z pozície trénera, hráča alebo funkcionára, ale z lavice europoslanca. Pardon, pán Šťastný, ale hádam o nomináciách na olympijské hry nerozhodujú poslanci.

Europoslankyňa Anna Záborská tiež nelenila a od svojej tradičnej agendy, ktorou je ochrana rodiny, si odskočila priamo k problematike hokejovej. Že jej nerozumie, vôbec nevadí. Podstatné je, že sa blížia eurovoľby a Miro Šatan je téma. Podľa pani poslankyne ho hnusne diskriminovali, porušili akýsi článok 21 Charty základných práv EU. Hyeny sú to! Táto téma nebude nepovšimnute hniť kdesi na internetovej stránke. O tomto bude rozprávať celé Slovensko. Akurát sa pani Záborská trafila pekne mimo misu. A to ani chlap nie je.

Od roku 1994, keď som bola doňho „buchnutá“ (čisto platonicky), nedám na Mira Šatana dopustiť. V roku 1995 som si do denníčka zapísala:

dennik

Nemám už dvanásť, ani trinásť, hokej už príliš nesledujem a razím názor, že ženy by sa mali starať do hokeja asi tak, ako muži do vyšívania (pokiaľ ho aktívne nehrajú, alebo v ňom nie sú ozaj podkuté). Môžu sa ním potešiť, obdivovať nejaké tie góly, poobhrýzať si nechty od nervov, poobzerať si chutné tváričky holobriadkov, aj bezzubé tváre tvrďasov. Ale nemali by, ak sú práve političkami – lebo je to minimálne neetické – vytĺkať z hokeja a Mira Šatana politický kapitál. Nie je to fér.

Hrať za reprezentáciu nie je právo, ktoré si môže niekto nárokovať. O tom, kto má alebo nemá hrať za reprezentáciu, našťastie nerozhodujú politici. Rozhoduje o tom osoba najpovolanejšia a tou je tréner Vůjtek.

Možno by nezaškodilo začať si zvykať na to, že éra Šatanovej generácie sa pomaly končí. A nič na tom nezmenia ani nešťastné reči Šťastného so Záborskou.

Buď bude Kiska dobrý pastier, alebo voliči ovce

02.04.2014

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách mnohí považujú za dôležitý a potrebný krok pre Slovensko. S novým prezidentom mnohí spájajú nádej, že Slovensko už nebude červenajúcou sa krajinou, uberajúcou sa pod vedením Smeru z roka na rok k morálnemu aj finančnému úpadku. A tiež si azda nahovárajú, že nie sme až také ovce, ako sa to často hovorí. Po vyhlásení [...]

Daniel Lipšic ako detektív Oriešok

18.02.2014

Popri bujnejúcich kampaniach prezidentských kandidátov Slovenskom opakovane otriasla aj postaršia, no stále dostatočne odpudivá, kauza emisie. Na jednej strane by sme sa mohli zaradovať, že je vôľa ňou pohnúť. Na druhej strane, vidiac Daniela Lipšica, ako sa hrá na detektíva, nám neostáva iné, ako posmutnieť, pretože je zjavné, že vôbec nejde o vôľu vec vyriešiť, len [...]

Hollandova aféra alebo nevera nielen po francúzsky

21.01.2014

Vo Francúzsku si už nepochybne zvykli, že ich prezidenti nevedú práve usporiadané manželské životy. Pravdou je, že na Felixa Faureho zatiaľ nemá nikto, lebo predsa len, umrieť počas sexuálnych radovánok si ešte žiadny iný francúzsky prezident netrúfol. No kým v časoch Felixa novinári okolnosti smrti úctivo obišli, na afére Francoisa Hollanda si priam zgustli. Doba sa [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 22042x
Priemerná čítanosť článkov: 3149x

Autor blogu

Kategórie