Založ si blog

Frešova vratká stolička

Vo štvrtok, deň pred Mikulášom, sa takmer rozpadol poslanecký klub SDKÚ-DS po odchode troch jeho členov. Skrátka. Kým niekto doma leštil topánky, iný stál pred životným rozhodnutím preťať puto s materskou stranou a naplniť časť textu pesničky z dielne Filip – Lasica Bolo nás jedenásť(samozrejme, metaforicky) Že text naplnila aj pani Magdaléna Vašáryová, manželka pána Lasicu, je už len čaro nechceného.

Nebolo to tak dávno, čo ma trápila otázka budúcnosti pána Freša. Jeho víťazstvo v župných voľbách bolo potešujúce, ale zároveň alarmujúce vzhľadom na fakt, že v budúcnosti by sa mohol a vlastne aj mal, ako predseda strany, uchádzať o post premiéra. Z pozície regionálneho politika a zároveň predsedu strany by sa oň uchádzal ako prvý v dejinách samostatnej SR. Chápem, všetko je raz prvýkrát a drobná práca medzi ľudom je vítaná a vie prinášať svoje ovocie.

Pavol Frešo momentálne kormidluje bárku, ktorá je nielen dotlčená, ale aj prenasledovaná nie najlepšou povesťou. Kauzy s ňou spojené netreba ani spomínať, všetci ich dobre poznáme. Nečudo, že voliči na ňu zanevreli a niektorí členovia a poslanci sa s ňou a jej smerovaním nedokázali stotožniť. Každý z nich má svoju agendu, životnú filozofiu, víziu a pre jej rozvíjanie nie je nič horšie ako ostať prešľapovať na mieste. Rozhodnutie opustiť bárku v takomto stave nie je ničím výnimočným, avšak považovať ho za dôkaz potápania sa celého plavidla by bolo príliš prehnané. Iba čas ukáže, nakoľko SDKÚ-DS odchodom nespokojencov získala či stratila. Mnohé bude teraz spočívať na pleciach Pavla Freša a jeho rozhodnutiach.

Ak nechce svoju bárku potopiť, mali by byť múdre, prezieravé a takpovediac ozdravné. Do vyššie vymenovaných určite nezapadá prijatie pána JUDr. Dušana Repáka do členských kruhov v Starom meste. Aj keby obe oči ostali prižmúrené, bije do nich jeho minulosť a dovolím si tvrdiť, že aj prítomnosť. Mečiarovským pohrobkom a harabinovským aktivistom by mali byť dvierka do politiky zavreté na sedem západov. Ale to by sme nemohli byť na Slovensku, kde môže manželka pána Repáka ako sudkyňa okresného súdu Bratislava III. rozhodovať v spore Cargo vs. cyperská schránková firma. V tomto pofidérnom spore rozhodla pani sudkyňa v prospech cyperskej schránky. Štát by toto rozhodnutie malo stáť 52 mil. eur. Taká je slovenská realita.

Ďalším v rade čakajúcich rozhodnutí je aj podpora jedného z doterajších prezidentských kandidátov. Čím dlhšie váhanie a neurčitosť, tým väčšia nehmatateľnosť a nejasnosť, ktorá môže byť strane a jej predsedovi na škodu. Nie každý si môže dovoliť maniere ako Róbert Fico, najmä, ak na ne nemá.

Dosť bolo káravých slov. Na záver už len toľko. Slová piesne Bolo nás jedenásť sa ešte nenaplnili do bodky a bude zaujímavé sledovať, nakoľko majú v prípade SDKÚ-DS význam prognostickej predpovede.

Buď bude Kiska dobrý pastier, alebo voliči ovce

02.04.2014

Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách mnohí považujú za dôležitý a potrebný krok pre Slovensko. S novým prezidentom mnohí spájajú nádej, že Slovensko už nebude červenajúcou sa krajinou, uberajúcou sa pod vedením Smeru z roka na rok k morálnemu aj finančnému úpadku. A tiež si azda nahovárajú, že nie sme až také ovce, ako sa to často hovorí. Po vyhlásení [...]

Daniel Lipšic ako detektív Oriešok

18.02.2014

Popri bujnejúcich kampaniach prezidentských kandidátov Slovenskom opakovane otriasla aj postaršia, no stále dostatočne odpudivá, kauza emisie. Na jednej strane by sme sa mohli zaradovať, že je vôľa ňou pohnúť. Na druhej strane, vidiac Daniela Lipšica, ako sa hrá na detektíva, nám neostáva iné, ako posmutnieť, pretože je zjavné, že vôbec nejde o vôľu vec vyriešiť, len [...]

Hollandova aféra alebo nevera nielen po francúzsky

21.01.2014

Vo Francúzsku si už nepochybne zvykli, že ich prezidenti nevedú práve usporiadané manželské životy. Pravdou je, že na Felixa Faureho zatiaľ nemá nikto, lebo predsa len, umrieť počas sexuálnych radovánok si ešte žiadny iný francúzsky prezident netrúfol. No kým v časoch Felixa novinári okolnosti smrti úctivo obišli, na afére Francoisa Hollanda si priam zgustli. Doba sa [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 22037x
Priemerná čítanosť článkov: 3148x

Autor blogu

Kategórie